sunnuntai 12. toukokuuta 2013






Äitienpäivä on elämän kipujen kulminaatiopiste. Aurinkoinen ja onnellinen päivä kakkuineen, kukkakimppuineen, kortteineen, idylleineen, auvoineen on täälläpäin harvinaisuus. Ei se niin mene. Se menee niin, että illan tullessa päivästä on yleensä selvitty jotenkin. Illalla on yleensä jo kohtuullisen hyvä mieli ensinnäkin siksi, että päivä on pulkassa ja siksi, että on annettu periksi. Ja sitten osapuolet luulevat oppineensa jotain seuraavaa äitienpäivää tai muuta merkkipäivää varten. 

Ketä varten äitienpäivä on? Lapsiako vai äitejä varten? Lapsille se lienee onneksi yksi tavallinen päivä muiden joukossa, vaikkakin isän johdolla aamulla viedään äidille sänkyyn ne ihanat päiväkodeissa ja kouluissa askarrellut kortit, jotka äiti sitten kehuu maasta taivaisiin ja vakuuttaa lapsensa maailman parhaiksi. Se on sitä äitienpäivän aidointa ja ihaninta. Sitten he ovat osansa tehneet ja saaneet ja rientävät touhuihinsa. Siihen voisi jäädä koko päiväksi, siihen tärkeimpään. Sen kun osaisi. Että eläisi tässä hetkessä todeksi sen, mitä runoilija niin kaihoisasti katsoo taaksepäin:

"Jos saisin teidät vielä takaisin,
nutut narulle,
vaipat tuuleen,
kaiken muun siirtäisin sivuun,
teidät syliini nostaisin,
pitelisin pitkään."
(Heilala)

4 kommenttia:

  1. Meidän äiti aina sanoi, että äitienpäivä on lapsia varten. Muistan tuon lapsuudestani. Silloin kyllä vähän loukkaannuin, että eikö se olekaan äitille itselle kivaa, kun häntä varten on kakku leivottu (me lapset tehtiin), lahjojakin ehkä hankittu, ja kortteja kasapäin. Mutta kyllä mä nyt paremmin ymmärrän sen, että hän ei ehkä olisi lainkaan halunnut juhlia sitä päivää oman itsensä kunniaksi.

    VastaaPoista
  2. Helpottavan yhteiset kokemukset! Nyt vanhempana äitinä olen tosin rauhoittunut. Pystyn menemään joka toinen vuosi jo juhliinkin. Olen kuullut myös sellaisesta karuudesta, ettei äiti ole sietänyt minkäänlaista muistamista äitienpäivänä.
    Ymmärrän kaikkia tunteita, mutta surullista että voi olla niin ahdistunut. Päivähän on tietysti lasten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on surullista ja täysin käsittämätöntä. Etukäteen ei ole mitään toiveita äitienpäivän suhteen, joten mistä se sitten iskee. Jos joku voisi kertoa ja vähän selittää. Se tulee kuin nyrkinisku heti äitienpäivän aamulla ja jysäyttää alas aina uudestaan kun luulee että eiköhän tästä jo voi nousta. Seuraavana päivänä draama on täysin ohi. kohteessa

      Poista
  3. Minä vierastan jotenkin sitä että äiti on "sankari". Minä en ainakaan ole, ja viimeisenä olen ansainnut mitään. Olenhan saanut lapsenikin ilman mitään ansiota. Eräs äiti ruukaa murjottaa tai itkeä kun ei taaskaan tarpeeksi hyvin huomioitu eikä lahjat olleet tarpeeksi mietittyjä. Toinen äiti mököttää koko päivän kun on niin huono äiti. Meilläkin tämä on aika haastava ja vaikea päivä, mutta etupäässä miehelleni, joka "joutuu" antamaan erityishuomiota vaimolleen, joka ei ole edesä hänen äitinsä. Heh. Sama synnytyslaitoksella, äiti pääsee niin helpolla, makaa vaan kun toinen raataa isojen lasten kanssa kotona, kehtaakin vielä odottaa kukkia. ;-) Noh, vähän kärjistettynä...

    VastaaPoista